המאמרון הזה מבקש להשתמש בתחושותיכם. יוצג כאן חומר בנושא חלומות: פעם בטקסט, פעם בקול ופעם בוידאו. ולראשונה נשתמש בבלוג זה גם כדרך למפות את עולם הטיפול מרחוק.
אלא שלא חלומות יהיו עיקר עניינינו . נפגוש את האיש שכתב על החלומות ונכיר אותו בצורה מדורגת דבר שיאפשר לנו להעמיק בשאלת הנוכחות הטיפולית בכלל ולשאלת הנוכחות בטיפול מרחוק בפרט.
כלומר אף שהתוכן שיעלה בפוסט זה יהיה קשור לחלומות – העניין האמיתי שלי יהיה סביב שאלות האיך של הטיפול.
ובכן נדמה לי שגם ידידי הסיביטיסטים וגם חברי הדינמים חוטאים ב"קידוש התוכן". ראו כמה הרבה טבלאות א.מ.ת (ארוע מחשבה תגובה) נכתבו בעולם הקוגניטיבי. במה עוסקות טבלאות אלו – כמובן בתוכן. בתוכן המחשבות. שימו לב כמה נכתב בעולם האנליטי על חשיבות האינטרפרטציה. נכון שישי גם אינטרפרטציות שמגיבות לתהליך אבל רובן ורבליות רובן מקדשות את המילים
בהדרכות שאני מעביר איני דורש מהמודרך בוינייטות. והתוכן של "אני…. הוא…." רק חלק קטן מפגישת הדרכה.
לעומת זאת אני מציע לפעמים למודרך להגיד לי בקול רם את ההתערבות הטיפולית שעשה. ואנו נכנסים זמנית למעין משחק תפקידים. לחילופין, כשזה מתאים, אנו צופים או שומעים את הפגישה המוקלטת. בעצם אני מבקש לרגע להיות מעין "זבוב על קיר חדר הטיפולים" הצופה באינטראקציה הטיפולית.
ואני אני סקרן להכיר את המבט העצוב/חרד/מלא חיים של המטופל ואני מקווה לראות את הפנים השואלות–דואגות-מתעניינות של המטפל. אני קשוב לקול של המטופל. לאינטונציות שלו, לרגעים שקולה עולה או יורד. לקול הרועד ולקול המתרונן.
אצל המטפל אני מקווה לשמוע מספר קולות הרך, משקף, מארגן וסמכותי. ויותר מכל אני רגיש לסינכרון או העדרו: לקצב בו המטופל והמטפל מדברים להתמסרות העדינה בין מסרים ואמירות.
אני רוצה להזמין את קוראי (ולהלן גם שומעיי וצופיי) בפסיכולוגיה עברית לניסוי קטן.
ניסוי קטן
אני רוצה להזמין את קוראי (ולהלן גם שומעיי וצופיי) בפסיכולוגיה עברית לניסוי קטן: לניסוי זה אזמין את Benjamin Kilborne לדבר עימנו בשלוש דרכים:
א. האחת בכתיבה, נביא חלק מדבריו בנושא חלומות ואתעניין בהתרשמותכם מדבריו.
זו תהיה הזדמנות לעסוק בתוכן בלבד – ועד כמה ההתנסחות המילולית של מטפל זה מדברת אליכם
ב. לאחר מכן, נשמע את קולו מדבר על אותו נושא בדיוק ונתעניין איך המימד האודיטורי הוסיף או גרע מהתרשמותכם.
כפי שניתן להבין שאלות אלו מתכתבות עם שאלת הטיפול מרחוק. מסתבר שנושא השמוש בקול בלבד בטיפול מרחוק (כלומר באמצעות הטלפון) הוא ממש לא זר לתרבות הטיפולית, ובסקר שנערך בקרב חברי החברה הפסיכואנליטית הבריטית נמצא כי מעל 30 אחוז מאנליטיקאים אלו משתמשים בטיפול מרחוק (אם בטלפון ואם בסקייפ).
בשלב השלישי נכניס את הוידאו לתמונה ונראה את Kilborne מסביר על חלומות בשיחה מרחוק. גם כעת נשאל על ההתרשמות מהאיש.
רוצה להוסיף אסוציאציה: אני מגיע ללא מעט כנסים. ורק בחלק מהם אני מציג את עבודתי. בדרך כלל אני מגיע כדי להתרשם מאלו שאת כתביהם אני כבר מכיר. מבחינתי הכנס אינו אמור ללמד אותי המטרה שלי היא להכיר את האיש מאחורי הכתיבה. בדרך כלל – מבלי שבחרתי בזאת – אני מוצא עצמי שואל איך זה יהיה להרגיש כמטופל שלו או כמודרך שלו. ואלו שתי השאלות שאשאל אותכם (עד כמה תרצו להיות מודרכים או מטופלים שלו) אחרי כל קטע. השאלה הפתוחה תרצה לאסוף קצת חומר על המימדים החשובים של נוכחות טיפולית וארצה לשאול אתכם מה עבר דרך קולו ודרך מפגש הוידאו עימו.
נתחיל במפגש עם הטקסט של Kilborne
הנה טקסט שכתב Benjamin Kilborne בכוונה איני נותן עליו כעת עוד פרטים. סבלנות (חיוך). אנא קראו את הטקסט וחשבו איזה מטפל מתגלה לנו כאן?
I am not attempting to define what a dream is, I wanted to wait until we have time to explore various aspects of dreams and dreaming including doubts in dreams before we ung onto the dicey matter of defining dreams. If dreams were creatures then the dreams would be a nocturnal animal that comes out when we sleep. However there is no observational definition of dreams that is come close to what we all know a dream to be. This is because nobody, including the dreamer can know a dream while dreaming it. Or by watching the dreamer dream. Our very of conception of knowledge entails consciousness and that's precisely what we do not have when we dream. But can there There can not be a form of knowledge outside of what we define as consciousness…..
Error: Contact form not found.
נמשיך להאזנה ל Kilborne
ועכשיו אני מציע לכם לשמוע את Benjamin מספר על הנושא בקולו – הפעם זה קצת ארוך יותר. נסו לתת לעצמכם להקשיב . יחד עם העניין שתגלו, אני מניח בתוכן, שימו לב לאינטונציה, לפרוזודיה, ונסו לדמיין את ההרגשה להיות מטופלים או מודרכים שלו.
ועתה אשמח אם תענו שוב על השאלה איזה הרגשה תהיה להיות מטופלים או מודרכים שלו.
Error: Contact form not found.
מפגש פנים עם Benjamin Kilborne
השלב האחרון מפגש פנים אל פנים עם Benjamin האם כך דימיינתם אותו? כיצד מפגש ויזואלי זה מוסיף או משנה את התרשמותכם ממנו. ושוב נסו לדמיין את ההרגשה להיות מטופלים או מודרכים שלו.
אז מה היה לנו כאן?
למדנו קצת על חלומות, אך בעיקר היתה לנו כאן הזדמנות לפרק את הנוכחות הטיפולית לכמה מרכיבים. מרכיבי התוכן, מרכיבי הנוכחות הקולית ומרכיב הנוכחות הקשורה במראה.
ובכן זה בדיוק הנושא שבו הקליניקה שלי עסוקה כעת. האם ניתן ללמוד ואולי גם לתת פידבק על סוג הנוכחות הטיפולית.
אולי כבר הגיע הזמן שאספר לכם קצת על האיש?
פסיכואנליטיקאי זה החליט לעשות חלקים נרחבים של הטיפול שלו באמצעות סקיייפ והנה מה שהוא כותב על זה
Skype provides an extraordinary medium in which to practice psychoanalysis, psychotherapy and psychoanalytic supervision, since it is possible for two people to see each other while speaking. Some psychoanalysts have equated psychoanalysis with the use of the couch but rather in the quality of the relationship and in the nature of the psychoanalytic process. However, there are other analysts who have found that eye contact can be essential in fostering the analytic process, and that its lifeblood is not in the number of sessions or the use of the couch, but rather in the nature of the psychoanalytic process.
והוא מסכם
Conventional psychoanalysis is practiced without eye contact but with presence; Skype psychoanalysis, is practiced with eye contact but without presence.מה דעתכם כעת על האיש
שוב אנא העריכו האם הייתם מרגישים נוח להיות תלמידים שלו? מטופלים שלו?
Error: Contact form not found.
בעצם יש לנו כאן הזדמנו לפרק את הנוכחות הטיפולית לכמה מרכיבים. מרכיבי התוכן , מרכיבי הנוכחות הקולית ומרכיב הנוכחות הקשורה במראה הפנים. האם ניתן ללמוד ואולי גם לתת פידבק על סוג הנוכחות הטיפולית?