שילוב של טיפול דינמי עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי
מתוך הרצאותיו של יוסי שוורץ במסגרת קורס של ד"ר רולניק
- טיפול דינמי – מה זה לא: למשל, טיפול המתמקד בדחפים וקבעונות בלבד.
- טיפול דינמי – מה זה כן: למשל, טיפול המסתכל על ההתפתחות של האדם מינקות ועד היום, טיפול המנסה לגעת בחוויתו של המטופל מהמקום הקרוב ביותר האפשרי.
- שבעה עקרונות שדלריאנים לטיפול דינמי – מתחילים לראות כיצד הדמיון גובר על השוני ומתחילים לעלות רעיונות לאינטגרציה.
- הלא מודע נמצא שם – זו הנחת היסוד – ומנחה אותנו כמטפלים לחפש אותו במהלך כל פגישה. הנגיעה במקומות הלא מודעים היא בעלת פוטנציאל לשינוי עמוק יותר, שעשוי להחזיק זמן רב יותר. ככל הנראה רוב מטפלי CBT מניחים את קיומם של אזורים לא מודעים בנפש, אך עבודת ה CBT הקלאסית אינה עוסקת באופן ישיר או מכוונת להגעה לאזורים אלה.
- הדגש המרכזי ביותר בקורס היה על היחסים בין המטופל למטפל בתוך השעה הטיפולית בפרט והטיפול בכלל, כמפתח להבנת נפשו של המטופל וכדרך מרכזית להתקרב אליו, לחוויתו, ו"להזיז את הכיסא" קרוב אליו.
- התחושות שמרגיש מטופל כלפי המטפל הן בעלות ערך רב, במיוחד כאשר הן מצליחות להיות מדוברות ומחוברות לדפוסי התנהגות, לסכמות, או לדפוסי יחסים מוכרים ולקויים של המטופל.
- מה שמתברר, הוא שגם התחושות שמרגיש המטפל כלפי המטופל עשויות להיות בעלות ערך רב להבנת מצבו הנפשי הרגשי של המטופל – הן נקודתית והן באופן רחב יותר – וליכולת לפתח כלפיו אמפתיה, אשר תשרוד ותתגבר גם על תכנים קשים ביותר שהמטופל יכול להביא.
- דגש נוסף הוא להיות קשוב לסימנים של הימנעויות של המטופל – הן במה שהוא מספר לנו והן בהתנהלות שלו בחדר. סימנים אלה יכולים להעיד על רגשות מסוימים או אזורים מסוימים אליהם אינו רוצה להתקרב או להכנס. כמובן שאלה כנראה האזורים המשמעותיים ביותר מבחינת השגת שינוי. ראינו "טכניקות" שונות ומגוונות שיש לנפש שלנו להמנע מאזורים אלה ומולם ראינו גישות שונות המנסות כל אחת בדרכה לעזור למטופל להגיע לאזורים אלה, לשהות בהם ולהבין שאין הם הרסניים באמת.
- ראינו כיצד הטכניקות האלה, "הגנות" בשפה הפסיכודינמית, הן מצע לדיון קוגניטיבי ולהתערבויות התנהגותיות.
- ראינו איך לפעמים התנהגויות מחוץ לחדר הטיפולים, אשר יש להן השפעה ישירה על מהלך הטיפול ולעתים על עצם קיומו – acting out – יכולות להיות בעלות ערך אינפורמטיבי וטיפולי רב, למטופל ולמטפל כאחד.
- ראינו על דרכים שונות בהן ניתן להסתכל על הגנות והתנהגויות אלה, כאשר הן מתרחשות בתוך טיפול (בתוך ומחוץ לפגישות). כיצד ניתן לראות אותן כהתנגדות ולעומת זאת כיצד ניתן לראות אותן כסוג של תקשורת בין מטופל למטפל.
-
לסיום, עבור המטפל הקוגניטיבי התנהגותי החשיבה הדינמית יכולה להתוות דרך לחשוב "מחוץ לקופסה" הקוגניטיבית התנהגותית. אין בה הכרח לפעולה או להתערבות. המטפל יכול "להחזיק בראשו" אפשרויות והשערות נוספות על הקיים לגבי מה שמתחולל בנפשו של המטופל אשר משפיע על דרכי חשיבתו והתנהגויותיו ולבחור ליישם חשיבה זו דרך התערבות (שיקוף, פירוש) או לא, בכל רגע נתון. אפשר להישאר ממוקדים בנושא או בתלונת המטופל. יש באופני חשיבה אלה הרבה חופש לטעמי. מטפל חופשי יותר הוא מטפל טוב יותר.