תאור הטיפול הבא והטפסים המלווים הוא של מקרהו של "אוסקר" שטופל ע"י אחד מן הכותבים.
פגישה ראשונה:
בפגישה זו על המטפל לעבור על הפרטים הלוגיסטיים של הטיפול כגון אורך פגישה(45-50 דקות), מבנה: למשך כ-12 שבועות פעם בשבוע ועוד שלושה מפגשים אחת לשבועיים, חוקיו של המטפל ודיון בחשיבות שיש לשים את הטיפול בראש סולם העדיפויות. חשוב להדגיש את חשיבות טבעו משתף הפעולה ונותן הפידבק של המטופל.
נראה כיצד מתמקד המטפל ברגשות ובאסטרטגיות בהם משתמש המטופל כדי להתנהל עם אותם רגשות. להלן תיאורו של אוסקר של סיטואציות הימנעותיות כתוצאה מתאונת המעבדה שחווה:
מטפל: הבה נסקור כמה דברים, מתי בדיוק אירעה התקרית?
אוסקר: בסוף מאי
מטפל: כמובן שזו הייתה תקרית קשה ומעוררת מתח באופן מיוחד. האם תאמר שלאורך שישה החודשים האחרונים שמת לב לשינוי במידת המתח והחרדה שאתה חש בחייך?
אוסקר: ממספר סיבות שונות, התאונה לא עולה לי במחשבות לעיתים תכופות כפי שהיה בהתחלה. יתכן שזה משום שעבר כבר זמן, או שזה לאור העובדה שאני איני פעיל יותר באותן מעבדות. למעשה, מישהו עושה שם את עבודתי במקומי.
מטפל: אז זה משהו שאורגן באופן יזום?
אוסקר: כן, יועצי ארגן זאת על פי בקשתי. זה לא עניין גדול. אדם אחר בקבוצתי שמח לעשות זאת. עזרתי לו בדבר אחר. אני יודע שלאור המלצותיך זו וודאי לא הדרך להמשיך , אך בזמנו זה נראה כרעיון טוב.
מטפל: זה יתכן, וכמובן כל דבר שנעשה יהיה בשיתוף פעולה מוחלט,ללא הפתעות, אך יתכן ונדבר על האפשרות לחזור חזרה לחלק מהסיטואציות הללו .
אוסקר: אני אכן נפגש לעיתים עם סיטואציות מעוררות חרדה במעבדה שבה אני עובד. דברים קטנים כמו לעבור ליד אדם שעובד עם חומצה ולתהות "האם מעט נוזל נשפך עליי?" או אם מעט מגרד לי פה ושם אז אני מייחס את זה למשהו מלחיץ במקום לשחרר את זה.
לאחר סקירת הבעיה המוצגת,ידון המטפל במודל הטיפול עם מיקוד על חוויות רגשיות נורמטיביות וכיצד רגשות יכולות להיות מופרעות. רגשות יוצגו כתגובות טבעיות לסביבה שמעוררת התנהגות סתגלנית. המטפל יתאר את מטרת הטיפול-לעזור למטופל להרחיב מודעות ושליטה על רגשות שהם מוקצנים . חיזוק שלילי יוצג כדרך שמחשבות ורגשות יכולים לשמר הפרעות רגשיות. המטפל יתאר זאת כאסטרטגיה המפחיתה רגשות בטווח הקצר, אולם תורמת להפרעה בטווח הארוך יותר. עבור אוסקר, חרדה סביב נושאים הקשורים לבריאות, הפכה כה עוצמתית, שאפילו תחושות פיזיות מינוריות מובילות למחשבות ופחדים מפני מחלות ומוות. בדיון זה, המטפל ידגיש את הקונספט שרגשות עצמן אינן מייצגות איום או סכנה , ושכל רגש חולף עם הזמן.
מודל שלושת המרכיבים מתואר כמסגרת עבודה לבחינת רגשות ע"י חלוקתם למרכיבים ( מחשבות, התנהגויות ותחושות פסיכולוגיות) ובאמצעות כך להפוך אותם למשהו שיותר קל להתנהל עימו. המטפל ישתמש בדוגמא רלוונטית לחווית המטופל כדי להמחיש את תרומתו של כל אחד מן המרכיבים לחוייתו האישית של המטופל. המטפל ינחה את המטופל בזיהוי כל מרכיב בדוגמתו האישית ויציג את המודל כבסיס לטיפול. כל מרכיב יקבל התייחסות באופן נפרד לאורך הטיפול כתורם לחוויה הרגשית וגם כבעל אינטראקציה עם יתר המרכיבים. הצגה קצרה עם הצורך לעורר/לגרות רגשות כחלק מהטיפול , מתוארת גם כן ;
מטפל: אתה וודאי יודע שרגשות זה דבר חיובי ופונקציונאלי, סתגלני ואבולוציוני שעוזר לנו לתפקד, ונותן לנו מוטיבציה להתנהל באופן שיגן עלינו וישמר את הזנים. רגש טוב כל עוד שעולה בזמן הנכון. הבעיה מתחילה כאשר רגש עולה בזמן הלא נכון, למשל כאשר אין סכנה אמיתית או כאשר קיימת סכנה אך היא במידה שניתן לסבול. במקרה כזה, לעיתים הרגשות מונעים מאיתנו במידה מסוימת לעשות משהו שהיינו רוצים לעשות, במקרה שלך, להכנס למעבדה.
אוסקר: נכון, בין שאר הדברים.
מטפל: אנו מטפלים ברגשות אלה ע"י פירוקם למרכיבים שונים. רגשות, כפי שציינת, יכולים להיות דבר מלחיץ ומשתק. הם תופסים אותך וגורמים לך לחוש כמו בתוך בועה. אתה יכול לחוש שיתוק מתוך הצורך לבצע מה שאומרים לך רגשותיך. בכדי לצאת מתוך הבועה יהיה הרבה יותר קל להתמודד עם זה צעד אחר צעד. לפרק זאת לחלקים. בכדי לעשות זאת, יהיה עלינו לפקח ולערוך רישום מתמשך של רגשותיך ואף נרצה שתוציא ותחווה רגשות לעיתים..אנו מעוניינים לאמן אותך להיות צופה מיומן על רגשותיך.
בפגישה זו, המטפל מספק רציונאל למשימות שעורי הבית ומילוי הטפסים והרשומות המפקחים על הרגשות ומצב הרוח . אלה, יספקו אמצעים לרישום מתמשך של חוויות לאורך הטיפול ולהעלאת המודעות של רגשות, כמו גם לתרגול לחוויה והוצאה של רגשות החוצה גם מחוץ לחדר הטיפול.
פיקוח רגשות כללי עם WRAD מתחיל בפגישה ראשונה. התרגול כולל דיסק יוצר מצב רוח שערכנו הכולל נעימות מן הסרט " רשימת שינדלר" ו "פורסט גאמפ" שיש להקשיב להן לפני הפגישה השניה. (לפחות לאחת מהן), ולרשום את התגובות הרגשיות שמתעוררות בעקבות זאת. תרגיל זה הוא הכרות או הקדמה עם הקונספט של גירוי ועוררות של רגשות ופיתוח מודעות רגשית. בנוסף, המטופל יקבל גיליונות עבודה שיצטרך למלא – פירוק של רגש ממהלך השבוע הקרוב למודל שלושת המרכיבים, כפי שהוסבר לו במהלך הפגישה, ע"י רישום של מחשבות, התנהגויות ורגשות בדומה לדוגמה זו.יש להקדיש מספיק זמן לוודא כי המטופל מבין את הרציונאל ואת החשיבות העומדים מאחורי הכנת שעורי הבית, ומבין בבהירות כיצד יש למלא את הטפסים.