התכנית לפסיכותרפיה אינטגרטיבית ממוקדת קשר
בדגש על טיפול במשפחות ויחידים עם קשיי/ליקויי למידה, קשב וויסות רגשי
העבודה הטיפולית היא דרך חיים. היא אינה מקצוע שעובדים בו בשעות מסוימות ביום, ממש כשם שהורות אינה מסתיימת כשהילדים גדלים ויוצאים לעצמאות. החיים, כמו הטיפול , אינם מתרחשים בחלל ריק. הם באים לידי ביטוי במערכות היחסים בין בני האדם. הפסיכותרפיה פועלת במרחב הקשר שבין המטפל למטופל, המטופל ומשפחתו ושאר בני האנוש שבחייו.
התכנית לפסיכותרפיה אינטגרטיבית ממוקדת קשר, מבוססת על התפיסה כי יכולותיו, שמחותיו ומצוקותיו של אדם (בכל גיל) קשורות קשר הדוק למערכת בה הוא חי. תפיסה זו מתייחסת לחלקים נוספים של המערכת (הורים, אחים, מורים), בוחנת את הקשיים, הכוחות וההשפעה ההדדית שיש לכל פרט על כל פרט אחר בה.
כל אדם הוא ייחודי. הייחודיות מתבטאת באופיו, באופי של המערכת אליה הוא משתייך ובצורות התגובה וההתמודדות עם הקשיים (הסימפטומים) שבגינם נעשתה הפנייה לטיפול. ייחודיות זו מעמידה את המטפל בדילמה: "מהי דרך הטיפול המתאימה ביותר למקרה זה?".
תחום לקויי הלמידה, קשיי הקשב והריכוז והוויסות הרגשי, מעמיד אתגר ייחודי לפסיכותרפיסטים. התופעות המאפיינות תחום זה יכולות להוות הפרעה קשה לחיים וההתפתחות התקינים הן של היחיד והן של בני משפחתו, חבריו ומוריו.
אין זו פסיכופתולוגיה במובן המוכר ויש צורך בהבנה רחבה של הגוף והנפש ושל הדינאמיקה של המערכת המשפחתית כדי להציע טיפול אפקטיבי לקבוצה זו ההולכת וגדלה בדורנו.
הלימודים בתכנית יבטאו תפיסה זו בשאיפתם לאינטגרציה של גישות ממוקדות שונות בפסיכותרפיה המדגישות את הקשר בין בני האדם כמקור לגדילה וריפוי של מצוקות אנושיות.
מטרת התכנית היא לאפשר ללומדים בה לרכוש בסיס רחב ועמוק של ידע תיאורטי וכישורים ליישומו כך שיוכלו להתאים את הגישה ואת הכלים הטיפוליים המתאימים למערכת המטופלת.
מבנה התכנית ייחודה של התכנית הינו בהיותה בנויה על שני מוקדים עיקריים, שכל אחד מהם מאתגר את הלומד ומכוון אותו לראיה מערכתית של התיאוריות הפסיכו-תרפויטיות ושל עצמו כמטפל. מתוך שני המוקדים יתפרשו ענפי למידה שונים.
שנה א'
המוקד הראשון –סוגיות בטיפול.
גישות טיפוליות שונות מתמודדות עם סוגיות דומות בטיפול בצורות שונות. במקום ללמוד את הגישות התיאורטיות כל אחת בנפרד, נלמד כיצד אותן תיאוריות וגישות טיפוליות מגדירות ומתמודדות עם סוגיות אלה ונחתור לאינטגרציה ממוקדת קשר.
הזרמים התיאורטיים המרכזיים שיילמדו בשנה הראשונה הם:
v האנאליטי-דינמי (פרויד וממשיכיו)
v יחסי אובייקט ותיאורית ההתקשרות (בולבי, אוגדן )
v הגישה המערכתית-משפחתית והגישה הנרטיבית ( מינושין, בואן, מייקל וויט)
כמו כן, יחשפו התלמידים לגישות טיפוליות חדשניות (כגון פסיכולוגיה חיובית, פסיכותרפיה גופנית, פוטו-תרפיה וגישות רוחניות).
נתאמן בכלים טיפוליים מגוונים המעוגנים בתיאוריות שנלמד ונתנסה ביישומם בעזרת סימולציות ומשחקי תפקידים שונים.
דגש מיוחד יושם על התאמת הגישות הטיפוליות השונות למשפחה ולפרט עם מכלול בעיות הקשב, ליקויי הלמידה והוויסות הרגשי.
דוגמאות לסוגיות בטיפול: הגדרת הבריאות והחולי, יצירת הקשר הטיפולי, הערכת המטופל ומשפחתו, הגדרת הבעיה (מחדש), זיהוי הנושא המרכזי בטיפול, התנגדות בטיפול, טיפול במשפחות בשלבי התפתחות שונים, טיפול במשפחות עם קשיי קשב וריכוז, וויסות רגשי ועוד.
המוקד השני – פיתוח ה"אני של המטפל"
מוקד זה מבוסס על ההכרה כי המרכיב המשפיע ביותר על תוצאות הטיפול הוא הקשר בין המטפל והמטופל .
תודגש עבודה חווייתית-אישית עם המשתתפים, התבוננות במימד האישי שבעבודתם השוטפת (על ידי הבאת מקרים שעובדים עליהם), במטרה לפתח מודעות ויכולת התבוננות ובקרה עצמית.
שילוב הלמידה בשני המוקדים הללו מאפשר את פיתוח יכולת הבחירה של המטפל בגישה הטיפולית המתאימה למטופל הספציפי בזמן הנתון.
שנה ב'
המוקד הראשון – סוגיות בטיפול
סמינר מתקדם בפסיכותרפיה עם דגש והעמקה על הגישה המערכתית בטיפול בפרט, בזוג ובמשפחה, התערבויות קוגניטיביות ולא מילוליות. יושם דגש על טיפול בקשיים מסוגים שונים (כגון ויסות רגשי, הורות לילדים עם לקויי למידה, קונפליקטים סביב גיל ההתבגרות, מבוגרים צעירים עם קשיי למידה/קשב וריכוז, משפחות פרק ב', ילדים מאומצים ועוד).
הלמידה, כאמור, תתבסס על סוגיות טיפוליות רלבנטיות למשתתפי הקורס ועל ניתוח מקרים שיביאו המשתתפים.
המוקד השני – פיתוח ה"אני של המטפל"
עבודה אישית עם המשתתפים ופיתוח הסגנון הטיפולי, תוך הדרכה קבוצתית על מקרים שבטיפולם.
דרישות התכנית
v נוכחות ב 80% מהמפגשים לפחות.
v קריאה שוטפת – בהתאם להמלצות המרצים.
v השתתפות פעילה בהצגת נושאים מחומר הקריאה, בדיונים וסימולציות,הבאת מקרים.
v עבודה טיפולית מודרכת עם 2 מקרים לפחות (פרטני/ זוגי/ משפחתי). נדרשות 25 שעות הדרכה פרטנית במהלך כל אחת משנות הלימודים בתכנית ו/או לאחר סיום הלימודים. עבודה זו תלווה בהדרכה אישית של מדריכים חיצוניים, בכפוף לאישור מנהלת התכנית. ההדרכה היא בהסכם ובתשלום ישיר למדריכים ואינה חלק משעות הלימוד של התכנית. (הדרכה יכולה להינתן במקומות העבודה של המשתתפים על ידי מדריך מוסמך או בהסדר אישי עם מדריך מוסמך, בכפוף לאישור מנהלת התכנית. במידת הצורך, תינתן עזרה בהתקשרות עם מדריכים מתאימים).
v עבודת גמר קבוצתית (3-4 אנשים בקבוצה) בסיום כל שנת לימודים, בנושא שיבחר על ידי הקבוצה ויאושר על יד המנחה.
v יש להשלים את כל דרישות התכנית לכל המאוחר שנה ממועד סיום הלימודים.
תנאי קבלה
בעלי תואר שני במקצוע טיפולי (פסיכיאטריה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, יעוץ חינוכי, טיפול באמנויות, קרימינולוגיה קלינית) עם ניסיון בעבודה טיפולית (לפחות חצי משרה) של 3 שנים לפחות.
בעלי תואר שני במקצועות אחרים עם ניסיון טיפולי רחב (5 שנים ומעלה).
הקבלה מותנית בראיון אישי או קבוצתי.
מספר המשתתפים יוגבל ל-15 מתוך אמונה כי בקבוצה קטנה תתאפשר למידה יסודית ועמוקה במיוחד.