מבוא
יחסי הורים וילדים עשויים להיות דבר מורכב וסבוך. בעוד שהרצון לקבל ולהעניק אהבה לאב/אם, לבן או לבת באופן שיביא לנו סיפוק, היא שאיפה כל כך משמעותית וחשובה עבורנו, לעתים היא נראית כבלתי ניתנת להשגה. וויכוחים סוערים, רגשות עזים, מרחק רב, או חוסר יכולת להבין האחד את השנייה, שלעתים מתבטא ממש בתחושה שאנו מדברים בשפות שונות, עשויים לגרום לנו לחשוב שהקשר הגיע למבוי סתום. ברגעים כאלו, טיפול משפחתי עשוי להיות אחת הדרכים לסייע להורה ובנו/בתו, להתמודד עם הקשיים המעיבים על כל אחד ואחת ולכוון את הקשר למקום טוב יותר.
קושי בין הורה לילדו/ילדתו מכיל בתוכו מתחים חברתיים ונפשיים הקשורים בין היתר לפער התרבותי בין הדורות ולתפקיד החשוב שהאחת ממלאת בחייו של האחר. מתחים מסוג זה מתבטאים לעתים ברצון להיות אחד אל מול הרצון להיבדל, בצורך באישור מול הרצון להיות אוטונומי, ברצון לגונן מול הרצון לשחרר ועוד מתחים רבים העשויים לאפיין קשרים מסוג זה.
קשר הורה-בן/בת (או קשר משמעותי המקביל לו) הוא קשר ראשוני בחייו של כל אדם ולכן בעל משמעות גדולה עבור כולנו, ראשית כל כילדים ולאחר מכן לעתים גם כהורים.
נתק עם ההורה/ילד/ה, אי הבנה או קונפליקט, כמו גם הקושי להיפרד או להימצא באי הסכמה, עשויים להקשות עלינו וללוות אותנו באופן ניכר בחיי היומיום בכל צעד ובחירה מקצועית ואישית, במחשבות, ברגשות ובתחושות שנישא עמנו לכל מפגש שיקרה לדרכנו.
מתוך הבנה בחשיבותם של קשרים בין דוריים מעין אלו והקונפליקטים והאתגרים שגלומים בהם בחרנו להציע טיפול שפונה לסוגיות אלו באופן ייחודי.
מטרות הטיפול הבין דורי:
- יצירת מרחב בטוח עבור שני הצדדים להעלות יחד את צרכיהם ורצונותיהם, להיפגש על הדומה והשונה, על התחושות והמתחים שהמפגש מעלה בו או בה.
- לסייע לכל אחד מהצדדים בנפרד וביחד להתבונן באופן מעמיק בעצמו ובחוויית האחר כדי לאפשר שינוי משמעותי בתקשורת ובאופיו של הקשר.
- להתאמן ולפתח יכולת להתבוננות מעמיקה בעצמי ובאחר וביצירת דרכי תקשורת חדשות (יכולת שתלווה כל אחד מהמטופלים גם בהמשך הדרך).
- בנוסף לאימון זה התהליך יכלול הצבת מטרות משותפות לקשר ושרטוט הדרך להשגתן. תהליך זה ידרוש מאמץ משותף של שני הצדדים ויכיל שינוי הדרגתי לצד שימור וחיזוק צדדים חיוביים אותם מעוניינים המטופלים לשמר בקשר.
אופי הטיפול:
- כדי לאפשר נקודות מבט מגוונות ומקום לכל אחד מהמטופלים אנו מציעים מפגש טיפולי בו משתתפים שני מטפלים וביניהם פער דורי. כך יוכלו המטופלים להזדהות ולחוש אמפתיה מ… וכלפי כל אחד מהמטפלים ולכעוס או לחלוק על כל אחד מהם לחילופין. יחד נלמד לתת מקום לפער, למתחים ולפרשנויות השונות ועם זאת להצליח לגשר מעליהם.
- המטפלים בעצם היותם מייצגים דורות שונים יהוו מודל לתקשורת בין דורית, בו לעתים יש רגעי אי הסכמה וקונפליקט, אך גם התבוננות והבנה של האחד את השנייה.
- המפגשים הטיפוליים ישתנו בהרכבם ביחס לצרכים ולתכנים שיעלו בטיפול.