מנטליזציה וטיפול
המושג מנטליזציה מתייחס לחוש הספונטני, למודעות שיש לנו למצבים המנטליים השונים בעצמנו ובאחר; תשוקות, צרכים, רגשות, סיבות, אמונות ואהבות. באופן נורמלי, כאשר אנו באים באינטראקציה עם האחר, אנו פונים אוטומטית אל מתחת לפני השטח, מבססים תגובותינו על מה ששוכן מאחורי ההתנהגות של בן אדם. אנו קוראי מחשבות טבעיים. המנטליזציה מובילה לקריאה מדויקת ואפקטיבית של המחשבות. תהליך זה בא לנו באופן טבעי כל כך, ואין אנו נותנים לו את המשמעות והחשיבות המגיעות לו. אולם, בכדי להבין טיפול, עלינו לשים דגש על תהליך זה ועל הנסיבות השונות בהן יכולת אנושית זו מתרחשת או נפגמת.
מנטליזציה מפורשת ומרומזת
לעיתים אנו עושים מנטליזציה באופן מודע. למשל, כשאנו תוהים לגבי פעולתו של אדם אחר "מדוע הוא כועס עליי? " או תוהים לגבי פעולה שלנו: "מדוע אכלתי גלידה ושברתי את הדיאטה?"
עיקר השיחה שלנו באינטראקציות חברתיות סובבת סביב רכילות. אנו מדברים על עצמנו ועל אחרים. אנו מועסקים בלמצוא הגיון בעולמנו החברתי ומקומנו בתוכו. אנו עסוקים באימון במנטליזציה.
אולם, חשיבה ודיבור על מה שקורה במוחנו ובמוח האחר הם חלק קטן מהמנטליזציה. באינטראקציה עם האחר אנו עושים מנטליזציה אינטואיטיבית, לא רק ברמה האינטלקטואלית. כאשר אינטראקציה זורמת אנו לא חושבים מפורשות על תהליכים מנטליים שלנו ושל האחר- אנו מגיבים אוטומטית, מנידים בראש באמפתיה, או מביעים פרצוף מודאג, כאשר הוא יספר דבר מה מדאיג. אנו מחליפים תור במי שלוקח פיקוד על השיחה, יש רגישות להפסקות ולדקויות קטנות תוך שאנו שומרים בראש רגישות כלפי נקודת מבטו של האחר. כל זה הוא חלק מתהליך מנטליזציה מרומזת.