לא מעט אני כותב כאן על ההבנה כי לעיתים קצרה ידן של המילים, ויש צורך בדרכי טיפול נוספות. הזכרתי שיטת טיפול בה המטפל מזיז את ידיו מול עיני המטפל בתנועות מהירות שמאלה וימינה. שאלתי האם זוהי פסיכוטרפיה חדשה או "גרוש שדים ישן"
לאור מספר פניות של קוראים-גולשים יעסוק המדור השבוע ב אותה שיטת טיפול. מדובר על ה EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing או בתרגום חופשי: עיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים. עדיין נשמע מוזר. כיצד תנועות עינים יפתרו זכרון קשה או טראומת עבר?
דף מידע של האגודה הישראלית העוסקת בשיטה זו מתאר זאת כך "בפגישת EMDR המטפל עובד עם המטופל על הגדרת בעיה ספציפית שעליה תתמקד הפגישה הטיפולית. המטופל מתבקש להיזכר בנושא או באירוע המטריד: מה ראה, הרגיש, שמע, חשב, חש וכו'. כמו כן הוא מתבקש לדווח על המחשבות והאמונות המעסיקות אותו עכשיו לגבי האירוע. המטפל מסייע למהלך הטיפול באמצעות תנועות מכוונות של עיני המטופל (או גירוי בי-לטרלי אחר של המוח), בעוד המטופל מתמקד בחומר המטריד, ושם לב למה שעולה במוחו ללא כל מאמץ לכוון או לשלוט בתוכן ובתהליך עלית החומר"
תאור זה כבר נשמע יותר הגיוני או לפחות יותר מתאים למה שמקובל בפסיכותרפיה: שיחזור ו"דיבור על" מאורע טראומטי עשוי ליצור הקלה. אך מה תפקיד תנועות העיניים?
אינני עובד בשיטה זו ולכן אינני יכול לכתוב על הדברים ממקור ראשון. אך אני קורא ומתעדכן, ואני מתרשם כי יותר ויותר מטפלים עובדים בשיטה זו. אודי אורן הוא דוגמה טובה. הוא פסיכולוג קליני אחראי שאיננו ידוע כהרפתקן. העובדה שבחר לעסוק בשיטה זו מצביעה לדעתי על שתי תופעות ד"ר אודי אורן, פסיכולוג קליני מסביר זאת כך "אף אחד אינו יודע במדויק כיצד EMDR עובד. עם זאת, אנו יודעים שכאשר אדם מוטרד מאד, מוחו אינו מסוגל לעבד אינפורמציה באופן שהוא עושה כרגיל. רגע אחד נעשה "קפוא בזמן", והזכרות בטראומה עלולה להיות קשה כהתנסות בה שוב, זאת מאחר והמראות, הקולות, הריחות והתחושות לא השתנו. זיכרונות אלו הנם בעלי השלכות שליליות מתמשכות על הדרך בה האדם רואה את העולם ומתקשר לאנשים אחרים, באופן שמפריע לחיי היום יום שלו. ככל הנראה EMDR משפיע באופן ישיר על הדרך בה המוח מתפקד. במהלך הטיפול מתחדש התהליך הנורמלי של עיבוד אינפורמציה, כך שבסיום עבודה מוצלחת של EMDR נוצר מצב בו הדימויים, הקולות והתחושות אינם חוזרים ופולשים כאשר האירוע עולה במחשבה. האירוע עצמו נזכר, אך היינו פחות מפריע ומטריד. לסוגים רבים של טיפולים נפשיים, מטרות דומות. עם זאת, נראה שתהליך טיפול ה-EMDR דומה למה שקורה באופן טבעי במהלך חלימה או תנועות העיניים בעת השינה ( REM ). על כן, ניתן לחשוב על EMDR כעל תרפיה על בסיס פיסיולוגי שעוזרת לאדם לראות חומר מטריד בדרך חדשה ופחות מלחיצה."
לפני מספר שנים שמעתי על השיטה לראשונה בקבוצת דיון מקצועית באינטרנט. הלכתי לשמוע את ממציאת השיטה ד"ר פרנסין שפירו.והתרשמתי כי אין מדובר בשרלטנית. ד"ר שפירו מספרת כי גילתה את השיטה באקראי, וגם עתה אינה בטוחה מה הוא הגורם העובד שיטה.