בשנים האחרונות הובילה הקליניקה שלי את פרוייקט הזבוב על קיר חדר הטיפולים. הרעיון היה לצפות בעבודתם של מטפלים מובילים. זיהינו שם מספר מרכיבים הכרחים אותם נרצה ללמוד יותר בעומק.
התכונה הראשונה היא ללא ספק האמפתיה. רבות ההגדרות לאמפתיה והיא תכונה מרכזית למטפל בעיקר כשהיא מגיעה לעולם עם כמה מחברותיה: יכולת הסנכרון, יכולת החמלה ויכולת ההתפעמות. עסקנו במושגים אלו על ידי סדרה של הרצאות של פסיכולוגים וחוקרים בתחום זה.
אמפתיה (והעדרה) עומדת גם בבסיסן של הפרעות רבות בהן אנו עוסקים. החל מהספקטרום האוטיסטי, המשך בהפרעת האישיות הגבולית, פסיכופתיה וכמובן ההפרעה הנרקיסיסטית.
האמפתיה היא תכונה נדרשת עוד יותר כאשר מדובר בקשיים שאינם רק תוך אישים אלא גם בין אישים. לעיתים כשאני נכנס לחדרי הקליניקה שלנו אני מרגיש כמה נדרשת תכונה זו. כמה מהמצוקות הגדולות של מטופלינו קשורה לקושי שלהם בקבלת אמפתיה או במתן אמפתיה. ועד כמה חשוב שהמטפלים העובדים עימי יוכלו לספק יכולת זו בנדיבות.
ההרצאה הראשונה של ד"ר יוליה גולנד : ידיעת האחר – סודות המוח האמפטי
כיצד אנחנו יכולים להבין את עולמו הפנימי של אדם אחר, לחלוק את כאבו, לשמוח בשמחתו? גל חסר תקדים של מחקרים עכשווים בחקר המוח מניב תשובות מרתקות לשאלות אלו. הרצאה זו תעסוק בבסיס המוחי של היכולת האמפטית. אנחנו נכיר את המנגנונים המוחיים שמאפשרים לנו להבין ולהרגיש את האחר. נשאל האם יכולת זו היא תוצאה של התפחות קוגנטיבית או שמא זו יכולת ביולוגית מולדת. נתבונן במקורותיה ההתפתחותיים והאבולוציוניים ונחשף לתופעות מרתקות מעולם האמפטיה, כגון סינכרון בינאישי.
ד"ר יוליה גולנד
ד"ר יוליה גולנד הינה בעלת דוקטורט ממכון ויצמן למדע והאוניברסיטה העברית בירושלים, כיום עוסקת בחקר התהליכים הביולוגיים המעורבים באינטראקציה בינאישית. ד"ר גולנד מתעניינת במיוחד בתהליכים בינאישיים ייחודיים כגון סנכרון והדדיות. ד"ר גולנד מלמדת קורסים מתקדמים בנושא המוח בבית הספר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי הרצליה. בנוסף, נותנת הרצאות על סודות המוח לקהל הרחב.
על המרצה:
עד כה עסקו ההרצאות בפרויקט האמפטיה בתאוריה (עסקנו בתאוריה הנויורוביולוגית, ההתפתחותית והטיפולית א-לה קוהוט )
הפעם הזמנו את חנן שניר כדי להתנסות בטכניקות פסיכו דרמטיות שניתן לכנותם "אמפתיה בפעולה" (נמצא בפוסט נפרד).
איפה מתקיים המפגש עם חנן שניר?