הפרעות מצב רוח (mood disorders) זהו השם שנותן מדריך ההפרעות הפסיכיאטרי לקבוצה של הפרעות במכילים דכאון, דיסטימיה, הפרעה ביפולרית ועוד. הנסיון הקליני שלנו מוכיח כי הרבה מהפניות אלינו קשורות בתחושה של אנשים כי הם אינם שבעי רצון ממצבי הרוח שלהם. לעיתים הדבר מתאפיין בחיפוש בלתי נלאה לאושר, לעיתים הדבר מתבטא בתחושת בדידות קשה, ולעיתים בתחושות של חוסר משמעות. במקום זה תוכלו למצוא מאמרים קצרים שכתבנו בתחום – חלקם מיועדים למטפלים וחלקם לקהל הרחב. מטבע הדברים דכאון הנו "השחקן הראשי" באזור זה. אלא שיש להבדיל בין מצב רוח דכאוני לבין מה שנקרא בספרות המקצועית דכאון מאג'ורי.
דיכאון מג'ורי
הסובלים מהפרעה זו יימצאו את עצמם עצובים מדוכאים וירודים, יותר ימים מאשר לא. מאבדים עניין בדברים שבעבר מצאו בהם עניין כמו ספורט, קריאה וחברים. הם עלולים לחוש: אובדן תיאבון או לחילופין אכילת יתר; קשיים בהרדמות או בשינה או עייפות ותחושה כי כמה שהם ישנים לא מספיק ואינם מסוגלים לצאת מן המיטה; עייפות מתמדת; חוסר מוטיבציה לעשות דברים; קושי בריכוז או תחושה שהמוח מרוקן ממחשבות; חוסר שקט ומנוחה או לחילופין האטה וחוסר מרץ; תחושה של אשמה וחוסר ערך. לעיתים יש מחשבות על פגיעה בעצמם וחוסר רצון לחיות.
אדם יקבל אבחנה של סובל מדיכאון מג'ורי במידה ויחוש עצוב ומדוכא יותר ימים מאשר לא, במשך שבועיים ומעלה ויחד עם זאת יהיה אובדן עניין בדברים ותחומים שונים. בנוסף עליו לחוות לפחות שלושה או ארבעה מהסימפטומים הבאים באותו הזמן:
- אובדן תיאבון/ אכילת יתר
- חוסר שינה/ שנת יתר
- תחושת חוסר מוטיבציה או עייפות מתמדת
- חוסר שקט ועצבנות או איטיות וחוסר מרץ
- קושי בריכוז
- תחושת אשמה או חוסר ערך
- מחשבות על פגיעה בעצמו