דניאל גולמן – הוא אהאיש שהביא להפצת המונח "אינטיליגנציה רגשית". לדניאל יש אישה בשם טארה בנט גולמן. לפני מספר שנים היא יצאה עם ספר שגם הוא מכיל את המילה רגש – הפעם "אלכימיה רגשית"
בקליניקה שלנו אנו מאמצים את המיינדפולנס בשלובו עם תרפיית הקשב מבית מדרשה של בנט גולמן . פסיכותרפיסטית זו משלבת טיפל מבוסס סכמה יחד עם מיינדפולנס . חלק גדול מהנכתב כאן מבוסס על ספרה של טארה בנת גולמן "אלכימיה רגשית" (הוצאת מטר).
תרפיית הקשב
שורשיה של תרפיית הקשב נעוצים בשיטה העתיקה של הפסיכולוגיה הבודהיסטית.יישומה של גישה זו מדגיש את חשיבותה של בהירות ובריאות הנפש יותר משהוא מתמקד בבעיות. במקום לראות בבעיות איום שיש להימנע ממנו,אנו מגלים בהם הזדמנויות ללמידה. רגעים קשים הם הזדמנות לגילוי התבונה הטבעית שניחנו בה.
מטרת השיטה לסייע לנו לראות את עצמנו כפי שאנו באמת ולא כפי שאנו נדמים בעיני עצמנו ממבט ראשון מבעד המסננים של הדפוסים הרגשיים המקובעים שלנו.
כאשר מחשבות שונות חולפות בראשינו בערבוביה ואנו לכודים במעגל של תגובה אנו מתרחקים מן ההווה ומאבדים את היכולת לראות את פתיחותה הטבעית של הנפש שלנו,השופעת מודעות.מודעות זו היא מעין מרחב. מחשבות ורגשות,תפיסות וזיכרונות צצים במרחב הזה .מטרת האימון בקשב היא לעורר את המודעות הרחבה הטבעית הזו.באמצעות תרגול הקשב, השיטה שמאמנת את התודעה להרחיב את טווח מודעותה ולעדן את דיוקה נוכל להרחיק מעבר לדרכים המוגבלות שבאמצעותן אנו רואים את עצמנו.נלמד לנתק עצמנו מהרגלים רגשיים שחותרים תחת חיינו ונגלה כיצד קשב מדויק מסייע בחקירת הרגלים רגשיים אלה ומביא בהירות ותובנה הדרושות לנו כדי להבחין בין מראית העין לממשי.
מהותו של הקשב היא ראיית הדברים כמות שהם,מבלי לנסות לשנותם.המטרה היא למוסס את תגובותינו לרגשות שליליים מבלי לדחות את הרגש עצמו, לשנות את דרך ההתייחסות למצבים הנפשיים ולא בהכרח לסלקם. כאשר קצב המחשבות מואט ,ניתן לראות דברים בבהירות ומזוויות חדשות. הבהירות אינה זרה לתודעתנו והשגתה אינה מחייבת עבודה מאומצת היא פשוט משקפת את מצבנו הטבעי.מרחב הבהירות שנפתח בתודעה כשאנו מאטים את הקצב מאפשר לנו לקלוט את קולה של התבונה האינטואיטיבית הטמונה בנו.באימון הנפש הזה אנו לומדים להניח למחשבות ולרגשות שמרחיקים אותנו מחוויית ההווה ולייצב את המודעות שלנו לחוויות המיידיות בחיינו.
כוחו של הקשב לסייע למטופלים להבחין בדפוסים רגשיים שנעוצים בשורשי הסבל שלהם שעד כה היו סמויים מעיניהם. באמצעות הקשב ניתן לפתח תבונה רגשית ברמה היומיומית. במקום להתייחס אל המטפל או הטיפול כאל התרופה עצמה,נתמקד ביכולות המרפאות של תבונתנו הפנימית. זו קריאה להתעוררות לא כחלק נפרד מחיינו,בשעות מוגדרות בטיפול,כי אם לתהליך שייעשה בכל
רגע נתון בחיינו. בכל הנוגע לקבעונות רגשיים ודפוסים רגשיים לא סתגלניים- אם נוכל לזהות מהותם האמיתית ולראותם בבהירות הרי שנשלול מהם את כוחם.הם לא ישלטו בנו עוד.